BRUNEI
Bevolking: 374.000 (UN, 2005)
Hoofdstad: Bandar Seri Begawan
Oppervlakte: 5.765 vierkante km (2.226 vierkante mijl)
Belangrijkste talen: Maleis, Engels, Chinees
Voornaamste religies: Islam, boeddhisme, christendom
Levensverwachting: 74 jaar (mannen), 79 jaar (vrouwen) (VN)
Munteenheid: 1 Bruneese dollar = 100 cent
Brunei Darussalam is een onafhankelijk sultanaat land vrij klein, maar nooit glansloos of onbelangrijk. Brunei is al heel lang het best bewaarde geheim van Azië, met een “gouden” cultuur, erfgoed en economie. Veel te veel indrukken op een van de kleinste, maar rijkste landen ter wereld als een natie van elites, royalty’s, en business moguls met geld om 5 levens lang mee te doen, maar het is ook een staat van mensen met dikke tradities en verarmde levensstijlen. Misschien zijn de vergulde poorten van Brunei een open uitnodiging voor de wereld om binnen te kijken, en de waarheid is, dat er niet genoeg is om dit charmante kleine land samen te vatten, maar om te zeggen dat het een koninkrijk van onverwachte schatten en vroeg 13e eeuwse beschaving is, is spot on.
Een goede manier om zich vertrouwd te maken met Brunei om de gemoederen te bedaren is te weten wat het niet is. Het is geen islamitische extremistische natie, noch is het een koninkrijk van koningshuizen en boeren, met wat de media voorstelt als excessen en uitbundige feesten. Jammer maar waar, het piepkleine sultanaat staat in de schaduw van de rijke lijstjes en buitensporige verkwistende levensstijlen. Illegale rijkdom en plundering zijn zaken die de natie teisteren met dezelfde familie die al 6 eeuwen aan de macht is, de langste ononderbroken dynastie ter wereld. Maar Brunei kan bogen op een welvarend financieel systeem dat er zo goed uitziet als de economische verslagen van “Not Applicable (NA)” over de bevolking onder de armoedegrens. Het lijkt echter nogal paradoxaal dat alcohol verboden is in Brunei, terwijl prins Azim zich gek drinkt.
GEOGRAFIE
Brunei (4 30 N, 114 40 E) is het op één na kleinste land in Zuidoost-Azië, naast Singapore, met slechts een oppervlakte van 5.765 km² dat grenst aan de Zuid-Chinese Zee en Maleisië. Het terrein van het land is over het algemeen vlakke kustvlaktes met land verhogingen tot bergachtig in het oosten, Bukit Pagon met de hoogste piek in Brunei 1.850 meter boven de zeespiegel. Het is trots op de meest intacte maagdelijke regenwouden in heel Borneo, 70% van Brunei om precies te zijn. De reden – de overvloed aan olie heeft geen noodzaak gevonden om de bossen te exploreren en te exploiteren voor andere natuurlijke hulpbronnen. Brunei is eigenlijk een land van 2 stukken gescheiden grondgebied op minder dan een uur varen per boot.
KLIMAAT
Brunei heeft gewoon geluk met een subtropisch klimaat, want het land heeft zelden te maken met natuurrampen zoals tyfoons, aardbevingen of overstromingen. Brunei is heet, vochtig en nat met gemiddelde temperaturen van 28°C die kunnen oplopen tot 33°C in januari, naar verluidt de koudste maand voor de meeste landen in Zuidoost-Azië. De meeste milieuproblemen waar ze mee te maken hebben zijn bijproducten die een lange weg afleggen vanuit Indonesië, zoals nevel. Reizen naar welk deel van Brunei dan ook is het beste met een voorsprong zeer vroeg in de ochtend of laat in de middag. Maar de beste keuze en kennismaking van de reiziger met Brunei is na de Ramadan, wanneer het paleis zijn poorten openzet voor meer dan 100.000 mensen voor een feest en een ontmoeting met de Sultan, en eventueel een handdruk, behalve voor vrouwen die alleen Hare Majesteit mogen ontmoeten.
MENSEN
Brunei is een officieel islamitische staat, zoals in de grondwet is vastgelegd. Echter, met een open houding voor toeristen en ontdekkingsreizigers, leggen de 388.190 Bruneiers geen gevaar op aan reizigers ongeacht hun afkomst of welk geloof dan ook, wat getuigt van de reputatie van Brunei als een “oord van vrede” en niet alleen van weelde. Daarom worden het boeddhisme (13%) en het christendom (10%) enz. omarmd en vrij beoefend. Islam is voor Brunei niet alleen een religie, maar een ideologie die alle aspecten van het leven van de mensen stuurt, vooral het bestuur met de 3 M’s code genaamd “Maleis Moslim Monarchie” – de beste manier om hun regering te beschrijven. Maleis natuurlijk vanwege hun vooringenomenheid ten opzichte van de cultuur, aangezien Brunei met zijn ligging en gezien al het andere een enclave van Maleisië is. MALAY is ook de officiële taal. Engels is vrij algemeen en wordt door de bevolking gebruikt, en CHINESE dialecten zoals Fukien en Teochew worden ook veel gesproken door etnische Chinese gemeenschappen.
ATTRACTIES
Reizen op het grondgebied van Brunei is tot op zekere hoogte moeilijk, vooral wanneer men over land reist. Van BSB naar Bangar moet men bij het reizen over de weg twee immigratieposten passeren: Maleisië bij het verlaten van BSB of Bangar, en Brunei bij binnenkomst. Dat is slechts één van de drie grote uitdagingen om in Brunei te zien, de andere is een paar budget opties in Brunei, trouw aan zijn weelde, althans voor BSB. De laatste, waarvan is – heb ik al gezegd dat er geen drank was?